Kanavasavuilmaisin

CALECTRO UNIGUARD - kanavasavuilmaisin

Kanava-asennettava savuilmaisin - Uniguard on kehitetty havaitsemaan savua ilmanvaihtokanavissa. Yhdistämällä savutunnistimen kotelo ja itse kanavaan tuleva tietyllä tavalla muotoiltu ilmaputki, saadaan aikaan optimaalinen ilmavirtaus savutunnistimen läpi.

Uniguard täyttää vaatimukset palon havaitsemiseen mallista riippuen alkaen 0,2 m/s tai 2 m/s aina 20 m/s asti. Uniguard on testattu ja hyväksytty EN-54-standardin mukaisesti.

Uniguardia on olemassa kahta erilaista tunnistintyyppiä: ionisoiva ja optinen. Tunnistintyyppi valitaan mm. oletetun tulipalon syttymistavan, siitä syntyvän savun tyypin ja tulipalon lämpötilan mukaan.

Ionisoiva tunnistin toimii hyvin tulipalossa, jossa partikkelit ovat pieniä (0,01-1 mikrometriä) – tästä on hyötyä palon aikaisessa vaiheessa, kun tuli saattaa olla vielä näkymätöntä. Ionisoiva tunnistin tunnistaa tulipalot herkästi, mutta ionisoiva tunnistin voi häiriintyä näkymättömistä palokaasuista, joita tulee mm. hitsaamisesta, autoista, tupakoinnista ja keittiöistä – tässä suhteessa optinen tunnistin on parempi.

Optinen savutunnistin perustuu LED-valon säteilyyn ja sen heijastumiseen. Kun savua havaitaan, LED-valon heijastuskulma muuttuu ja tunnistin saa siten indikaation tulipalosta. Optinen savutunnistin toimii hyvin, kun savu on näkyvää ”white smoke”, jolloin partikkelit ovat kokoluokkaa 1-10 mikrometriä. Sopivia käyttökohteita ovat esim. suurkeittiöiden tai autotallien ilmastointikanavat.

Uniguard asennetaan siis ilmastointikanavaan. Vakiopituinen alumiinista valmistettu ilmaputki on 0,6 metriä pitkä ja sitä voidaan tarpeen mukaan lyhentää sahaamalla se sopivan pituiseksi. Tarvittaessa Calectron valikoimasta löytyy myös pitempiä ilmaputkia isompiin ilmastointikanaviin.

Uniguard on saatavana myös huoltohälytyksellä varustettuna – tämä on tärkeää, jotta voidaan olla varmoja savuilmaisimen kunnosta. Tulipalo- ja huoltohälytyksen indikoimiseen on kaksi vaihtoehtoa: releyksiköllä varustettu ns. ”stand-alone”-malli tai virtaviesteillä indikoiva perusmalli. Yleisesti releyksiköllä varustettu malli on suositeltava, mutta jos esim. keskitetty automaatiojärjestelmä pystyy hyödyntämään n.13 mA:ssa tulevaa huoltohälytystä ja n.55 mA:ssa annettavaa tulipalohälytystä, niin releyksikköä ei välttämättä tarvita.

Hälytysyksikön ja ilmaputken lisäksi voidaan tarvita myös asennusteline. Asennustelinettä tulee käyttää, jos Uniguard asennetaan pyöreään tai eristettyyn ilmastointikanavaan.

Asennuksen onnistuminen ja samalla varmistus siitä, että savutunnistin ei vuoda, voidaan havaita kotelossa olevasta virtauksen osoittimesta. Lisäksi asennuksen jälkeen on tärkeää testata tunnistin joko savulla tai sopivalla testisuihkeella, esim. Calectro RDP-300. Testaus tapahtuu tunnistimen kannessa olevasta reiästä.

Perusmalleissa suojaluokka on IP54 ja toimintalämpötila -10/-20…+50 °C. Uniguardin IP65-koteloitu malli sopii erityisesti kylmiin olosuhteisiin. Jos virtaus ilmastointikanavassa on heikko, voidaan savutunnistin varustaa puhaltimella. Räjähdysvaarallisiin tiloihin on olemassa myös ATEX-hyväksytty malli. Syöttöjännite on mallista riippuen 24 VDC, 24 VAC tai 230 VAC.

LOGO CALECTRO

UG-3-A4O m

calectro-uniguard-savuilmaisin

Katso tästä savuilmaisin UG-3 esittelyvideo (6.2 MB)

pdf-download

Haluan lisätietoa

Lomake sulkeutuu kun klikkaat ikkunan ulkopuolelta!

* = pakollinen kenttä
Kirjoita Tuote
Kirjoita Yritys
Kirjoita nimesi
Kirjoita paikkakunta
Kirjoita Puhelin
Kirjoita sähköpostisi
Kirjoita vapaavalintainen viesti